Monday, January 09, 2006

HARI RAYA 2

last year posting pasal raya Qurban berbau lawak...
tahun nih aku nak tulis sesuatu yg lebih serius...

korang notice tak raya nih kalo di'compare'kan ngan krismas aku rasa krismas lebih di'budaya'kan... lebih di'agung'kan... kat TV ada iklan seminggu sblm krismas... shopping komplek jgn cakap ler... kalo sri hartamas masuk je bulan dec dah siap semua nak sambut krismas...

tapi bila raya haji... baru semalam ada gambaq najib dok tengok lembu kat pekan... tu pon bukan nak cerita pasal raya haji tapi nak cerita najib kasi lembu kat orang pekan yang undi dia... undilah najib... nanti dapat lembu korban... ahaks! takde iklan raya petronas... tak de iklan raya telekom... tak de iklan raya TNB... mungkin diaorg allocatekan budget untuk raya cina yg hampir tiba....

jadi hipo'testis'nya raya cina lebih mulia dari raya haji? mungkin lepas nih bolehlah dimansuhkan terus raya haji supaya raya cina diberikan cuti 3 hari... harap-harap takde persidangan meja bulat oleh yang dipertua kit siang....

kit siang satu masalah... tapi rasanya orang islam pon satu masalah... tak mau meraikan.... gomen yg majoriti melayu pon satu masalah.. menteri zam pon terlupa gamaknya nak buat iklan meraikan raya haji... dok takut rombakan kabinet... dgr cerita ramai menteri dok buat haji... dari sarizat jalil, azalina seman (harap-harap balik nanti pakai tudung elok), zin, hisapmudin, rais yatim dan sorang lagi aku tak ingat sapo...

kadang-kadang jadi melayu di malaysia lebih malang dari cina dari china yg dok malaysia... kalo cina yg dok malaysia jgn compare lah... baru syak cina kene ketuk ketampi dah pak lah hantar azmi kalid ke shanghai mintak ampun... emmmm... mana melayu nak pergi ye... rasanya jawapan yg tepat mana melayu nak pergi adalah "pergi mampos".... yea la.. tak sedar diri... gomen pulak dok syok diulit tokey cinos... lupa kaum dia dah...

kalo mati pon susah jugak melayu nih... nanti nak gi kebumi kene dapatkan kebenaran mahkamah dulu... mahkamah syariah tak leh pakai dah... hidup susah... mati pon susah jadi melayu dibumi malaysia.... kalo cinos siap polis escort... kalo tak caya bawak-bawak ler lunch kat kedai pak cik jailani 2 km sblm sampai nirwana, semenyih... tokey bayar duit, polis jadi lembu perut buncit kene cucuk idung...

1 comment:

  1. I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

    http://www.juicyfruiter.blogspot.com

    ReplyDelete